Designerskie akcesoria kuchenne, przepisy, porady

Udka
z fanztazją

Dodane przez Kuchnia-Emako.pl, 2024 dni temu, 0 Komentarzy

Składniki:

  • 4 udźce z kurczaka
  • 1 por biała część
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 0,5 kg.pieczarek
  • 3 łyżki śmietany słodkiej 18%
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii
  • sól, pieprz, ostra papryka mielona do smaku
  • sok z cytryny do skropienia pieczarek
  • olej do smażenia

 

MARYNATA

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
  • 4 łyżki keczupu pikantnego
  • sól, sól ziołowa, pieprz, ostra papryka mielona

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać z przyprawami do smaku. Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zamoczyć w marynacie, odstawić na 2 godz.do lodówki.

Pieczarki umyć, pokroić w ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Por, cebulę, czosnek obrać, umyć i pokroić. Cebulę i czosnek w drobną kostkę, por w talarki.

Na patelni rozgrzać olej, włożyć zamarynowane udka łącznie z marynatą. Smażyć na rumiano z dwóch stron do czasu wysmażenia się marynaty. Udka zdjąć.

Na tłuszcz z smażenia mięsa wsypać pieczarki i smażyć do czasu częściowego odparowania wody. Dodać pozostałe składniki, chwilę smażyć, przyprawić do smaku przyprawami, wlać śmietanę i smażyć do czasu jej wysmażenia. Włożyć udka, zalać gorącą wodą i dusić do miękkości mięsa.

Na koniec wsypać pokrojone listki bazylii, ewentualnie doprawić do smaku przyprawami. Podawać z ziemniakami z wody, ryżem lub kluskami śląskimi.

Tak przygotowane mięso ma ciekawy pieczarkowy smak. Można podać nawet na niedzielny obiad.

 

Autor nadesłanego przepisu: Jadwiga Smolińska

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress