Designerskie akcesoria kuchenne, przepisy, porady

  • kurczak z ryżem
  • kurczak z ryżem
  • kurczak z ryżem
  • skrzydełka z ryżem

Skrzydełka
z ryżem

Dodane przez Kuchnia-Emako.pl, 474 dni temu, 0 Komentarzy

Składniki:

  • 1,5kg skrzydełek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziółprowansalskich
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli i pieprzu
  • 8 cebul
  • 1 kostka masła
  • 6 szklanek wody
  • 2 łyżki wegety
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek ketchupu

 

Sposób przyrządzenia:

Skrzydełka wymieszać z 2 ząbkami czosnku, dodać 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki słodkiej papryki, płaską łyżkę soli i łyżeczkę pieprzu, 2 łyżki oleju. I pozostawić na 3 godziny.

Na blaszkę wysypać 2 szklanki ryżu, na nim poukładać 8 cebul pokrojonych w plastry. Na cebulę układamy skrzydełka.

Rozpuścić kostkę masła, dolać 6szklanek wody, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki wegety, 2 łyżeczki papryki słodkiej, ząbek czosnku, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżek ketchupu. Wymieszać składniki i wlać na blaszkę wyłożoną ryżem, cebulą i skrzydełkami.

Włożyć do nagrzanego piekarnika 200C i piec 1 godz. 20 min.

Gotową potrawę należy porcjować skrzydełko z ryżem i cebulką.

Życzę smacznego.

 

Autor przepisu: Sylwia Markuc

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress