Designerskie akcesoria kuchenne, przepisy, porady

Pyszna
pizza prosto z pieca…

Dodane przez Kuchnia-Emako.pl, 1857 dni temu, 3 Komentarzy

Pizza to jedno z tych dań, które smakuje chyba każdemu. W zależności od doboru składników możemy ją przygotowywać na wiele różnych sposobów, dzięki czemu chętnie jedzą ją zarówno wegetarianie, jak i miłośnicy serów, mięs czy pikantnych dodatków.

Tą typową, włoską potrawę w bardzo prosty i szybki sposób można także przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy tylko znać podstawowy przepis na ciasto a dodatki dobierzemy już wedle uznania – na pizzy możemy położyć praktycznie wszystko, co lubimy.

Ważnym elementem całego procesu przygotowywania pizzy jest odpowiednie wyrobienie ciasta oraz jego wypieczenie. Doskonała “formą” do tego celu jest kamień, przeznaczony właśnie do pieczenia pizzy, który zapewnia doskonałe, równomierne przewodzenie ciepła. Tym samy gwarantuje, że ciasto piecze się szybko i dokładnie, nabierając charakterystycznej chrupkości.

Wykonany z żaroodpornej ceramiki kamień pozwala na upieczenie naszego domowego wypieku już w zaledwie 10 minut. Ma 33 cm średnicy, więc możemy na nim przygotować dużą pizzę nawet dla 3 – 4 osób. Ponadto jest bardzo wytrzymały i odporny na wysokie temperatury – maksymalna temperatura pieczenia wynosi aż 800 stopni!

Dostępny w ofercie sklepu Emako kamień sprawdzi się także do pieczenia innych drożdżowych wypieków – bułeczek, chleba oraz drożdżówek. Dołączony do kompletu metalowy stojak ułatwia ich serwowanie bezpośrednio na stół – zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Ceramiczny kamień na metalowej podstawce to zakup na lata. Można go używać wielokrotnie przez długi czas, ponieważ się nie zużywa.

 

PROPOZYCJA SMAKOWITEGO DANIA OD KUCHNIA-EMAKO.PL – PIZZA HAWAJSKA Z ANANASEM

 
Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki mleka – najlepiej 3,2 %

 

Dodatki:

  • 8 plasterków szynki
  • kostka startego sera żółtego
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 3 – 4 plastry ananasa
  • przecier pomidorowy
  • przyprawy do smaku – oregano, majeranek, bazylia
  • sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Do szklanki wrzucić pokruszone drożdże i zalać je letnią wodą z mlekiem. Dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Do miseczki wsypać mąkę i dodać do niej papkę drożdżową, łyżkę oleju i sól. Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-60 minut. W tym czasie przygotować dodatki – warzywa obrać i pokroić w cienkie paski lub kosteczkę. Na maśle podsmażyć z wegetą pieczarki z cebulką. Gdy ciasto urośnie rozwałkować je i wyłożyć na kamieniu do pieczenia pizzy. Wysmarować przecierem pomidorowym a następnie obsypać warzywami, sola i pieprzem. Dodać pieczarki z cebulką, ananasa, szynkę i ser żółty. Doprawić ziołami. Wstawić do nagrzanego piekarnika od 220 do 250 stopni i piec około 10 minut do zarumienienia się sera. Serwować bezpośrednio na stół używając do tego celu metalowej podstawki.

  1. ania-gotuje18 października 2013, 13:35

    często robię pizzę:) hawajską lubię najbardziej, chociaż to wymysł popkultury :)

    Reply
  2. kawa8 stycznia 2014, 12:39

    Fajny blog, dzięki za artykuł i zapraszam zainteresowanych do mnie
    :)

    Reply

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress