Designerskie akcesoria kuchenne, przepisy, porady

Pieczony
indyk

Dodane przez Kuchnia-Emako.pl, 2177 dni temu, 0 Komentarzy

Pierś z indyka przygotowana w marynacie miodowej, z rozmarynem. Idealnie chrupka, soczysta, aromatyczna. Świetnie nadaje się na niedzielni obiad podana z surówką i puree z ziemniaków.

 

Składniki na marynatę:

  • 100 ml miodu akacjowego
  • 100 ml oliwy
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki bazyli
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • kilka ziaren jałowca
  • szczypta imbiru

 

Wykonanie:

Miód i oliwę wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Dodać wszystkie potrawy i dokładnie wymieszać. Jeśli marynata wyda się zbyt gęsta można dolać trochę więcej oliwy.

Tak przygotowaną mieszanką nacierać mięso. Najlepiej 12 godzin przed planowanym pieczeniem lub nawet wcześniej. Marynata nada mięsu złocisty kolor, sprawiając że skórka będzie chrupka.

Na drugi dzień mięso włożyć do brytfanki, wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 1,5 godziny.

 

Autor nadesłanego przepisu: Halina Trzęsiok

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress