Designerskie akcesoria kuchenne, przepisy, porady

  • Pieczenie ciasta triki

Pieczenie
ciasta – triki

Dodane przez Kuchnia-Emako.pl, 405 dni temu, 1 Komentarz

Poznaj ciekawe triki – przydatne przy pieczeniu ciast

Istnieje kilka trików, pozwalających upiec ciasto idealne. Zastosuj się do poniższych wskazówek, a z pewnością Twoje wypieki będą zawsze udane.

ZŁOTE RADY

Wyrabianie ciasta. Mąkę do ciasta zawsze należy przesiać. Powietrze, które się razem z nią dostanie sprawi, że ciasto lepiej wyrośnie i będzie pulchniejsze. Po dodaniu do ciasta biszkoptowego ubitych białek nigdy już nie miksujemy całości. Wówczas delikatnie mieszajmy łyżką aż powstanie jednolita, gładka masa. Do ciasta drożdżowego natomiast można dodać kilka łyżek ugotowanej przetartej dyni, a do piekarnika startą na najdrobniejszych oczkach surową marchewkę lub cukinię i łyżeczkę oleju z oliwek.

Pieczenie ciasta. Każde ciasto, także drożdżowe, wstawiajmy zawsze do nagrzanego piekarnika. Wówczas będzie ono mogło swobodnie rosnąć i będzie miało lepszy smak. Podczas pieczenia nie otwierajmy drzwiczek piekarnika, ponieważ spowoduje to, że ciasto opadnie. Wyjątkiem jest tu ciasto drożdżowe. Pod koniec jego pieczenia można wbić drewniany patyczek, by sprawdzić czy jest ono już gotowe.

Gdy ciasto pęka. Ciasto pęka, gdy temperatura pieczenia jest za wysoka. Wówczas wysuszone z wierzchu ciasto „udrożnia” sobie drogę i powstaje nieładne pęknięcie. Aby temu zapobiec można wyłączyć grzanie od góry i pozostawić grzanie od dołu ( dodatkowo można też włączyć termoobieg). Jeśli natomiast ciasto nadal pęka należy stopniowo zmniejszać temperaturę pieczenia o 10-20°C i piec kilka minut dłużej. To sprawi, że nasze wypieki na pewno będą ładne i równe.

Gdy ciasto opada. Zarówno pęknięte, jak i „zapadnięte” ciasto nie wygląda estetycznie. W tym przypadku jednak przyczyną jest zbyt krótki czas pieczenia. Ciasto jest wówczas wilgotne w środku i po odcięciu temperatury natychmiast zapada się pod wpływem własnego ciężaru. Aby temu zapobiec można wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.

Gdy ciasto się przypala. Przyczyną tego jest najprawdopodobniej za wysoka temperatura. Należy więc ją zmniejszyć lub przykryć ciasto z góry folią aluminiową albo papierem do pieczenia.

Gdy robi się zakalec. Zakalec tworzy się, gdy temperatura pieczenia jest zbyt wysoka. Wtedy na wierzchu ciasto zbyt szybko się wysusza, tworząc twardą skorupę, a w środku pozostaje wilgotne i nie może urosnąć. Najlepiej postępować wówczas, jak w przypadku pękającego ciasta, tzn. wyłączyć grzanie górne i włączyć grzanie dolne lub zmniejszać stopniowo temperaturę pieczenia. Jeśli to nie pomaga przyczyną może być też za szybkie wymieszanie składników po dodaniu ubitej piany. Miksujmy więc na niskich obrotach, delikatnie i dokładnie.

Autor: Kuchnia-Emako.pl

Designerskie akcesoria kuchenne, przepisy na prawdziwe pyszności i... kulinarne porady - wszystko to, co kochamy!

  1. paauliska20 czerwca 2013, 14:33

    świetne porady :) na pewno skorzystam i będę o nich pamiętać :)

    Reply

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress