Designerskie akcesoria kuchenne, przepisy, porady

  • Pasztet ze śliwką

Pasztet
ze śliwką

Dodane przez Kuchnia-Emako.pl, 2168 dni temu, 0 Komentarzy

Składniki:

  • 700 g łopatki
  • 2 piersi z kurczaka około 300 g
  • pęczek włoszczyzny
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g boczku
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka suszonego majeranku
  • pół łyżki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • kilkanaście suszonych śliwek (15 sztuk)

 

Sposób przyrządzenia:

Wieprzowinę umyj i podziel na mniejsze części. Nastaw do gotowania. Dołóż do niej pierś z kurczaka, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości przez godzinę.

Ugotowane mięso z włoszczyzną odłóż do dużego naczynia do ostygnięcia. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim pokrojony boczek, posiekaną cebulę oraz dwa ząbki czosnku.

Zimne mięso pokrój na mniejsze kawałki i dokładnie zmiel razem z warzywami w blenderze (u mnie robot kuchenny, jeśli używasz maszynki, zrób to dwa razy, korzystając z małych oczek).

Do zmielonej masy dodaj surowe jajka, zioła, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, wymieszaj. Na koniec wrzuć pokrojone w paski śliwki bez pestek i wyrabiaj pasztet rękoma przez 5 – 10 minut.

Przełóż do keksówki (u mnie silikonowa).

Masę pasztetową przełóż do formy. Wyrównaj i nożem zrób na wierzchu płytkie rowki. Piecz 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pasztet wystudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin (najlepiej na całą noc).

 

Autor przepisu: Monika Przybylak

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress