Designerskie akcesoria kuchenne, przepisy, porady

  • pasztet drobiowy
  • pasztet drobiowy
  • pasztet drobiowy

Pasztet
drobiowy

Dodane przez Kuchnia-Emako.pl, 2254 dni temu, 0 Komentarzy

Składniki:

  • ok. 700 g mięsa drobiowego
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • łyżka masła lub oliwy
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 kulki jałowca
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczka imbiru
  • 2-3 jajka

 

Sposób przyrządzenia:

Na maśle lub oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.

Dodać mięso, włoszczyznę i zalać wodą. Doprawić listkami laurowymi, pieprzem w kulkach, jałowcem i zielem angielskim. Całość dusić na średnim ogniu, aż większość płynu odparuje.

Zmielić mięso i warzywa dwa razy.

Dodać jajka (jak małe to 3), przyprawy (imbir, gałkę muszkatołową, mielony pieprz, sól) i wszystko wymieszać.

Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką a potem dokładnie uklepać mięso. Warto uklepać by nie było potem szczelinek w pasztecie.

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. godziny. Kroić po wystudzeniu.

 

Autor przepisu: Katarzyna Kozioł

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress