Designerskie akcesoria kuchenne, przepisy, porady

Miodowa
marynata do indyka

Dodane przez Kuchnia-Emako.pl, 2115 dni temu, 0 Komentarzy

Domowa marynata do mięs. Miodowa, o wyraźnym smaku rozmarynu. Najczęściej przygotowywana do mięsa z indyka. Jednak będzie pasować także do wołowiny czy wieprzowiny. Dla zwolenników ostrych smaków i wyraźnych aromatów.

Składniki:

  • 100 ml miodu akacjowego
  • 100 ml oliwy
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki bazyli
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • kilka ziaren jałowca
  • szczypta imbiru

 

Sposób wykonania:

Miód i oliwę wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Dodać wszystkie potrawy i dokładnie wymieszać. Jeśli marynata wyda się zbyt gęsta można dolać trochę więcej oliwy. Tak przygotowaną mieszanką nacierać mięso. Najlepiej 12 godzin przed planowanym pieczeniem lub nawet wcześniej. Marynata nada mięsu złocisty kolor, sprawiając że skórka będzie chrupka.

 

Autorem nadesłanego przepisu jest: Halina Trzęsiok

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress