Designerskie akcesoria kuchenne, przepisy, porady

  • Konfitura z dyni

Konfitura
z dyni

Dodane przez Kuchnia-Emako.pl, 1821 dni temu, 0 Komentarzy

Składniki:

  • 2 kg dyni
  • 1 kg cukru żelującego
  • 5 sztuk goździków
  • sok z jednej pomarańczy

 

Sposób przyrządzenia:

Dynie obieramy, wyciągamy gniazda nasienne (pestki można wymyć i wysuszyć). Kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez 60 min. Po tym czasie dodajemy sok z jednej pomarańczy i goździki. Zasypujemy cukrem, gotujemy jeszcze przez 45 min. Przekładamy do słoików. Dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy przez 6 min. Po wyciągnięciu z garnka obracamy do góry nogami, zostawiamy tak na całą noc. Po tym czasie dżem można chować.

 

Autor przepisu: Halina Trzęsiok

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress