Designerskie akcesoria kuchenne, przepisy, porady

  • Kaczka z ziemniakami i jabłkami
  • Kaczka z ziemniakami i jabłkami

Kaczka
z ziemniakami i jabłkami

Dodane przez Kuchnia-Emako.pl, 2069 dni temu, 0 Komentarzy

Składniki:

  • kaczka
  • majeranek
  • sól, pieprz

 

Dodatki:

  • 6 ziemniaków
  • 3 jabłka
  • przyprawa do ziemniaków

 

Sposób przyrządzenia:

Nacieramy kaczkę solą, pieprzem i grubo majerankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250C na 2 godz. Po upływie dwóch godzin przygotujemy szklankę wody i 1 łyżkę soli, polewamy po kaczce w celu aromatyzacji skórki. Następnie pieczemy jeszcze 30 min.

Obok lub na drugiej blaszce również na 30 min wkładamy ziemniaki obrane i pokrojone w ćwiartki oraz jabłka. Posypujemy przyprawą do ziemniaków i skraplamy olejem.

Wszystko doskonale smakuję np z ćwikłą. Mięso jest delikatne, miękkie i soczyste.

Naprawdę polecam. Jest to kaczka na „prosty sposób”.

 

Autor Przepisu: Sylwia Markuc

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress