Designerskie akcesoria kuchenne, przepisy, porady

Crumble
z wiśniami

Dodane przez Kuchnia-Emako.pl, 1768 dni temu, 1 Komentarz

Składniki:

  • · 200 g masła lub margaryny
  • · 3 szklanki mąki
  • · 1,5 szklanki cukru
  • · 1 opakowanie cukru waniliowego
  • · 1 całe jajko
  • · 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • · 500 g wiśni (konfitury)
  • · starta skórka z 1 cytryny

Sposób przyrządzenia:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jedno jajko oraz startą na najmniejszych oczkach skórką z cytryny. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie zagnieść na ciasto do uzyskania masy przypominającej kruszonkę.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną przeznaczyć do wylepienia dna naczynia żaroodpornego (około 4 małych – 380 ml lub jednego dużego – 1410 ml). Spody zapiec w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku do uzyskania złotego koloru. W przypadku małych naczyń zapiekać 10 minut, w przypadku dużego do 20 minut.

Wiśnie odsączyć z zalewy. Pamiętajmy, by wcześniej usunąć z nich pestki! Nałożyć na spody upieczonego wcześniej ciasta i posypać pozostałą częścią kruszonki. Piec ponownie przez około 30 minut na złoty kolor w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podawać posypane cukrem pudrem.

  1. zGaraPara8 marca 2014, 16:38

    Danie dziecinnie proste, wygląda zjawiskowo i założę się, że smakuje wybornie! ;-)

    Reply

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress